2010/02/09

4. Mª JOSE ZABALA, BATZOKI

Menua:
  1. Arrain zopia.
  2. Legatz-solomoak saltsa berdian.
  3. Txarri sahiekia erreta.
  4. Kafeko flana.
Batzokiko Maria Jesusek betiko sukaldaritzan oinarritutako irakaskuntza ederra eman zozkun, bere sukaldaritza etxekoa, amatxurena izan zan. Berarentzat orain dala 40 urtetako errezeta hauek egitea ez deko inolako meriturik, dana da erreza, baina ikuskizun ederra izan zan gauzak zein azkar eta zein ondo egiten ebazan. Eskerrak argia bitan juen zala eta gasak ere huts egin ebala, bestela afaraia baino askaria egin izango gendun, sukaldean dekon abiadura kontutan haruta.

Legatza garbitzen hasi zan solomoak ateratzeko eta beste guztiarekin (burua, hazurrak,...) arrain zopa martxan ipini eban. Ordurako sahieskixa labian egoan ur eta gatzakin besterik ez, nahiz eta azkenian bere ikutu "sekretua" eman zotzan.

Flana etxetik ekarri eban eginda, bi ordutan, bertan egindako flana hozteko denborarik ez bait eban ematen. Hala ere flana ere sukaldatu genuen eta zorte handiko hiru pertsonek euren etxeetara eraman eben hoztera egindakoa.

Afaltzeko Olite Upeletegietako erreserbako ardo baltza ekarri eban, Pablori oparitzen dotziezan, on horietako bat. Betiko moduen, bukaeran harrikoa egin, dana txukundu eta Ganekora kafie hartzen. Han minutu bat gehixau eginez gero Mª Jesusek eskola osoarentzat hurrengo egunerako bazkaria prestatuko luke.

JON BARCENA


Menú:
  1. Sopa de pescado.
  2. Lomos de merluza en salsa verde
  3. Costilla de cerdo asada
  4. Flan de café
Maria Jesús del Batzoki, nos dio una lección de cocina clásica, cocina de las de casa, cocina de amatxu. Para ella, nada tiene merito, todo es sencillo , son recetas de hace 40 años,… pero fue un espectáculo ver como hacia las cosas, rápido, muy rápido; bien, muy bien. Menos mal, que se fue la luz dos veces y el gas se bloqueo, sino en vez de cena habíamos hecho merienda de lo rápido que fue todo. Empezó el trabajo limpiando la merluza, para sacarle los lomos, mientras aprovechaba la cabeza, la cola y la espina para iniciar la sopa de pescado. Pero para entonces, ya estaba la costilla en el horno, solo sal y agua ( aunque al final le dio su toque “secreto” ). De su casa trajo el flan hecho, en dos horas no da tiempo a que se enfríe, pero realizamos todo el proceso allí mismo, y luego tres afortunados y afortunadas se llevaron lo preparado a casa. Después, cenar con un vino tinto reserva de Bodegas Olite ( Nafarroa), de esos buenos que le regalan a Pablo. Fregar y dejar todo en orden. Salimos rápidos a tomar café a Ganeko, porque si la cocinera se queda un minuto más es capaz de hacer la comida de toda la escuela para el día siguiente.

JON BARCENA

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